Economische afweging in een praktijkcase (Maasstuwen)

Moeten de regelbare stuw-/sluiscomplexen in de Maas bij Grave, Sambeek, Belfeld en Roermond bij vervanging doorvaarbaar worden of niet? Is verhoging van het sluiscomplex ook een optie? Rijkswaterstaat ontwikkelde deze drie uitvoeringsalternatieven bij hun vervangingsopgave van deze vier stuw-/sluiscomplexen. Belangrijk bij zo’n investeringsbeslissing: hoe kan een economische afweging ondersteunen bij de keuze tussen alternatieven?

Wisselwerking

In dit onderzoek hebben we aan de hand van bovenstaande praktijkcase gekeken naar die economische afweging, en dan vooral naar de manier waarop een kosten- en batenanalyse daarbij het beste kan ondersteunen. De wisselwerking tussen technische opties enerzijds en kosten en baten anderzijds, zou bij voorkeur sturend moeten zijn voor het wel of niet gedetailleerd uitwerken van een of meer van de uitvoeringsalternatieven.

Eerst grof dan gedetailleerd

Het blijkt dat een werkwijze, waarin een grove economische analyse vroeg in het keuzeproces wordt gedaan en vervolgens een meer gedetailleerde analyse bij convergerende alternatieven, een goede manier is om een efficiënt beslisproces te sturen. In de grove analyse worden alle kosten en baten meegenomen, waarna gefocust kan worden op die aspecten van de alternatieven die de meest significante kosten en baten hebben. Onderzoek naar alternatieven bij het ontwikkelen van een voorkeursalternatief kan zich dan op deze aspecten concentreren.

Meer lezen?

Wilt u meer lezen over dit onderzoek? Download hieronder de samenvatting met het rapport/verslag.

11207401-007-Afwegingskader_Onderzoek-naar-generieke-aanpak-obv-economische-analyses-praktijkcase-Maasstuwen.pdf [2663.1 kB]

Opmerkingen of aanvullingen?

Heeft u opmerkingen of aanvullingen bij deze documenten, heeft u bijvoorbeeld zelf ervaring opgedaan met het onderwerp van dit onderzoek? Dan komen we graag met u in contact. Laat een bericht achter op onze Contactpagina of klik op Meedoen voor meer informatie.